Over mij

Mijn reis met de adem

Ik ben 4 jaar geleden in contact gekomen met de kracht van de adem. Ik had net mijn wetenschappelijke opleiding afgerond en voelde dat ik vooral in mijn hoofd zat. Ik herinnerde me dat ik me niet altijd zo had gevoeld en dat het anders kon, maar ik wist niet hoe. Toen kwam ik een krachtige ademtechniek tegen die nu op veel plekken bekend is: de Wim Hof ademhaling. Door deze techniek kwam ik weer in contact met het vuur in mezelf. Sinds dat moment heb ik veel ademwerk gedaan en ben ik met veel ademtechnieken in contact gekomen.

In 2019 liep ik een zware hersenschudding op, die ervoor zorgde dat ik niet veel meer kon doen. Ik kon nauwelijks meer prikkels aan, alles zorgde voor vermoeidheid, hoofdpijn en mist in mijn hoofd. Dit was een enge en donkere periode, omdat ik het contact met mezelf kwijt was. Ik was het vertrouwen kwijt dat ik me weer kon voelen zoals ik mezelf kende: vol vertrouwen, stabiel en krachtig.

…Tot ik in een les ademwerk weer contact maakte met de adem, en boem. Opeens was dat gevoel er weer even. Het vertrouwen dat ik er onder al die symptomen die ik de hele tijd ervaarde, nog was. Daardoor wist ik: het hersenletsel heeft niet mijn basis van me weggenomen. Ik ben er nog.

Die ervaring zorgde ervoor dat ik me verder ben gaan verdiepen in wat er allemaal mogelijk is met de adem. Mijn vertrouwen was terug, en ik heb met ondersteuning van de adem de relatie met mijn lichaam langzaam weer kunnen herstellen, stapje voor stapje.

Ondertussen heb ik een aantal opleidingen gevolgd, waaronder de opleiding tot ademcoach in de Verbonden Adem bij Holos Academie. Voor mij is de adem een simpele, duidelijke en toegankelijke weg terug naar mezelf, steeds opnieuw. Het feit dat als je het even niet meer weet, dat dan de antwoorden maar een paar ademhalingen verwijderd zijn, geeft me veel rust. Ik ben heel dankbaar dat ik de kracht én zachtheid van ademwerk nu ook door mag geven aan anderen.

Ervaren wat de adem voor jou kan betekenen?